Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

"Σιωπηλές Ψυχές" (2010) - Aleksei Fedorchenko

(*) Αναδημοσίευση από παλαιότερη ανάρτηση μου (2010). Επανακυκλοφορεί και παίζεται ειδικά για σινεφίλ σε επιλεγμένες αίθουσες. Μην την χάσετε!!!

Από τις νέες ταινίες που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, εντύπωση μου έκανε η ταινία "Σιωπηλές Ψυχές" του 44χρονου Σιβηριανού Σκηνοθέτη Αλεξέϊ Φεντορτσένκο. Μπαίνοντας στην προσεγμένη επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας, διαβάζοντας σχετικές κριτικές (πάντα βέβαια με επιφύλαξη) αλλά και από τα τρέϊλερς που είδα, θεωρώ ότι ίσως είναι μία ταινία που πρέπει να την τιμήσω με την παρουσία μου.
Θυμίζει κάτι από Αγγελόπουλο (σε μικρογραφία) και η θεματολογία φαίνεται ενδιαφέρουσα. Για τους λάτρεις των βραβείων και αυτούς που κρέμονται από τα χείλη των Κριτικών και των Κινηματογραφικών αυθεντιών, τους πληροφορώ ότι απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον Κουέντιν Ταραντίνο και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Φωτογραφίας, στο Φεστιβάλ "FIPRESCI" της Βενετίας το 2010.



Η υπόθεση της ταινίας
Όταν η πολυαγαπημένη γυναίκα του Μίρον, Τάνια, πεθαίνει, ζητά από τον καλύτερό του φίλο Αϊστ να τον βοηθήσει να την αποχαιρετήσει … σύμφωνα με τις παραδοσιακές τελετουργίες των Μέργια, μιας αρχαίας Φινλανδο-ουγγρικής φυλής από την λίμνη Nero (Μαύρη), μια γραφική περιοχή στην δυτικό- κεντρική Ρωσία. Αν και οι Μέργια ενσωματώθηκαν στην Ρωσία τον 17ο αιώνα, οι μύθοι και οι παραδόσεις τους επέζησαν μέχρι τους σύγχρονους απογόνους τους.
Οι δύο άνδρες ξεκινούν ένα ταξίδι με αυτοκίνητο εκατοντάδων χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της χώρας. Μαζί τους, δύο μικρά πουλιά σε ένα κλουβί. Στον δρόμο, όπως συνηθίζεται στους Μέργια, ο Μίρον μοιράζεται προσωπικές αναμνήσεις από την συζυγική ζωή με τον φίλο του. Όσο πλησιάζουν όμως στις όχθες της ιερής λίμνης, όπου θα αποχωριστούν για πάντα το νεκρό σώμα, ανακαλύπτει πως δεν ήταν ο μόνος που αγάπησε την Τάνια…

Βιογραφία  του Σκηνοθέτη Aleksei Fedorchenko
Ο Aleksei Fedorchenko γεννήθηκε το 1966 στην Σιβηρία. Μετά από σπουδές Μηχανικού και εργασία σε αυτό τον τομέα, το 1990 έγινε γενικός διευθυντής του Sverdlovsk Studio. Από το 2000 ανέλαβε την παραγωγή πάνω από 80 ταινιών. Σπούδασε επίσης Δραματουργία στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Ρωσίας και έγραψε σενάρια και ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν με πολλά βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.
H πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία “First On The Moon”, ένα dockumentary για μια Σοβιετική προσσελήνωση το 1930, διακρίθηκε μεταξύ άλλων και με το Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Το «Σιωπηλές ψυχές» είναι η Τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Φιλμογραφία
Silent Souls (2010), Bannui den (2008), The Railway (2007), Shosho (2006), First on the Moon (2005), David (2002)

"Σιωπηλές Ψυχές"
Αυθεντικός Τίτλος: Ovsyanki

Σκηνοθεσία:Αλεξέι Φεντορτσένκο
Σενάριο:Denis Osokin, βασισμένο στο διήγημα:
"The Buntings" του Aist Sergeyev
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Mikhail Krichman
Μοντάζ:Sergei Ivanov
Ήχος:Kirill Vasilenko
Μουσική:Andrei Karasyov
Καλλιτεχνική Διεύθυνση:Aleksei Potapov
Κοστούμια:Anna Barthuly
Με τους:Igor Sergeyev (Aist), Yuriy Tsurilo (Miron), Yuliya Aug (Tanya)
Δήλωση του σκηνοθέτη
Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας μου είναι “Ovsyanki”, που στα Ρώσικα είναι τα πουλιά τσιχλόνια, μακρινά ξαδέρφια των σπουργιτιών. Αυτά τα μικρά πρασινοκίτρινα πουλιά υπάρχουν σχεδόν παντού στην Ρωσία, περνάνε όμως συνήθως απαρατήρητα. Παρόλα αυτά η εδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με καναρίνια που θα μπορούσαν να μάθουν να τραγουδούν.
Ο Μίρον Αλέξεβιτς είναι διευθυντής ενός εκδοτικού συγκροτήματος στην μικρή πόλη Νέγια. Ο Αϊστ Σεργκέφ είναι φωτογράφος στο ίδιο συγκρότημα. Τόσο οι δυο τους όσο και η αγαπημένη γυναίκα του Μίρον, Τάνια που είναι ζωγράφος, είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Αυτό που δεν φαίνεται είναι ο τρόπος που βλέπουν τον κόσμο.
Ένας τρόπος κληροδοτημένος από μια αρχαία φυλή και πυροδοτούμενος από το απίστευτο πάθος της βαθειάς και σιωπηλής ψυχής τους. Θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτά τα μικρά πουλιά: απλοί, συνηθισμένοι με μια πρώτη ματιά, κι όμως κρύβουν τόσους θησαυρούς που μόνο ένα κοφτερό μάτι μπορεί να ανακαλύψει.
Παρόλο που η δράση εκτυλίσσεται στο σήμερα και όλοι οι χαρακτήρες είναι σύγχρονοι άνθρωποι, οι περιπέτειές τους συνδέονται με το παρελθόν, με τους μυστηριώδεις Μέργια. Αυτή η φυλή, ενσωματωμένη στην Ρωσία εδώ και πολύ καιρό, υποθέτουμε πως ζει ακόμη ανάμεσά μας. Δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους ανθρώπους: ντύνεται, μιλά και τρέφεται όπως εμείς. Αλλά το ρώσικο αίμα που κυλά στις φλέβες της είναι περισσότερο Φινλανδο-ουγγρικό παρά Σλάβικο.
Μπορεί να αναγνωρίσει ο ένας τον άλλον από κάποια σημάδια που διακρίνουν μόνο τα μέλη της. Στις πιο δραματικές στιγμές της ζωής τους, στηρίζονται ο ένας στον άλλον και στρέφονται στα αρχαία τελετουργικά τους. Για τους Μέργια, δεν υπάρχουν θεοί- παρά μόνο η Αγάπη και το Νερό. Έπλεξα από γνωστά γεγονότα μια φανταστική μυθολογία για την περιοχή του Βόλγα.
Η πρόθεσή μου ήταν να δείξω μια άλλη πλευρά της Ρωσίας. Μια χώρα όπου οι πιο αρχαίες και παγανιστικές παραδόσεις πριν την Ορθοδοξία, και η δυναμική των ανθρώπων, μπορούν να την απελευθερώσουν από την κοινοτυπία του “πολιτισμού”.
Προσπάθησα να δείξω έναν αυστηρό και συνάμα όμορφο κόσμο, που κατοικείται από αγνούς και ειλικρινείς ανθρώπους- έναν κόσμο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Σε αυτό τον κόσμο το να ζεις, να αγαπάς και να πεθαίνεις είναι το ίδιο ποθητά.
Το «Σιωπηλές ψυχές» είναι ένα «ρόουντ-τριπ» στις πιο κρυφές γωνιές της ανθρώπινης ψυχής, ένα ρέκβιεμ για την αγάπη, ένα αφιέρωμα στην θηλυκότητα, ένα ταξίδι στο οποίο μελαγχολία και τρυφερότητα μπλέκονται μεταξύ τους.

Μερικές φωτογραφίες από την ταινία
Δήλωση του σεναριογράφου
Αυτή η δουλειά έγινε για μένα ένα προσωπικό καλλιτεχνικό πείραμα. Ήθελα να νοιώσω βαθειά τους ιδανικούς μηχανισμούς της αγάπης. Ήταν η δόμηση ενός δικό μου ιδανικού κόσμου.

Η ιστορία των Μέργια
Οι Μέργια ήταν ένας αρχαίος Φινλανδο-ουγγρικός λαός που ζούσε στην Ρωσία, στις σημερινές πόλεις Ρόστοβ, Κοστρόμα, Γιαροσλάβ και Βλαδιμήρ. Τα σημαντικά πολιτισμικά σημάδια που άφησαν πίσω τους έχουν καταγραφεί στα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα σε αυτές τις περιοχές.
Αν και αφομοιώθηκαν από τους Σλάβους, και αργότερα από τους Ρώσους, ο πολιτισμός τους επιβίωσε μέχρι σήμερα , στις περιοχές που κατοίκησαν αρχικά. Ιερά δάση και εδάφη, που φιλοξενούσαν τις παραδοσιακές γιορτές και τελετουργίες των Μέργια ήταν ζωντανά για πολύ περισσότερο από τους σλάβικους ιερούς τόπους στις δυτικές περιοχές της σύγχρονης Ρωσίας.

SILENT SOULS
ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2010
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2010
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ NAZARENO TADDEI
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2010
ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ 2010
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2010 – ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ


Πρόταση:
Αν αντέξατε να διαβάσετε και να φτάσετε μέχρι εδώ, θα σας πρότεινα να συνεχίσετε την εξερεύνηση της ταινίας μέσα από την εξαιρετική επίσημη Ιστοσελίδα της Ταινίας. Περιλαμβάνει φωτογραφίες, πληροφορίες και βίντεο για να ενημερωθείτε ολοκληρωμένα. Η Ιστοσελίδα είναι "βαρειά" και δεν έχει καλή απόδοση στα Netbooks. Αξίζει όμως να την επισκεφθείτε...

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου.
Αχιλλέας

Μάνος Χατζιδάκις - "Το Βαλς των Χαμένων Ονείρων"

Από την ταινία: «Χαμένα όνειρα» 1961 του Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Αντιγόνη Βαλάκου.

Σκοτεινά Πάθη

Δεν πολεμούμε τα σκοτεινά μας πάθη με νηφάλια, αναιμικιά, ουδέτερη, πάνω από τα πάθη αρετή. Παρά με άλλα σφοδρότερα πάθη. Αφήνουμε τη θύρα μας ανοιχτή στην αμαρτία.
Δε βουλώνουμε τ' αφτιά μας να μην ακούσουμε τις Σειρήνες. Δε δενόμαστε από φόβο στο κατάρτι μιας μεγάλης Ιδέας, μήτε παρατούμε το καράβι και χανόμαστε γρικώντας, φιλώντας τίς Σειρήνες.
Παρά εξακολουθούμε την πορεία μας, αρπάζουμε και ρίχνουμε τις Σειρήνες στο καράβι μας και ταξιδεύουν κι αυτές μαζί μας.

"Ασκητική" - Νίκος Καζαντζάκης

Back to TOP  

Back to TOP