Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Αλέξανδρος Τσώτσης - "Ο Πολυτάλαντος"

Αλέξανδρος Τσώτσης "Ποιός είναι αυτός;" θα αναρωτηθείτε οι περισσότεροι!! Ένας πολυτάλαντος άνθρωπος απαντάω. Όχι κάτι το εξαιρετικό, αλλά κάτι το απόλυτα ανθρώπινο και αυθεντικό. Και αυτό είναι το μεγάλο του προσόν. Γήϊνος και απόλυτα προσγειωμένος.
Γιατί πολυτάλαντος; Είναι ηθοποιός, με καλές ερμηνείες. Με καλλιτεχνική μαγιά από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, ζυμωμένος στο θεατράκι της οδού Φρυνίχου («ΧΑΙΡΕ ΝΥΜΦΗ» - Ξενόπουλος Γρηγόριος σε διασκευή και σκηνοθεσία της Λένας Κιτσοπούλου, «La Moscheta» του Άντζελο Μπεόλκο σε σκηνοθεσία του Μπάμπη Κλαλιώτη).
Είναι μουσικός και καλός τραγουδιστής, με μία ξεχωριστή δική του χροιά και φωνητικό προφίλ. Και επιπλέον είναι καλός μάγειρας (χωρίς σκούφους και τέτοιες ανοησίες) και συνιδιοκτήτης μίας παραδοσιακής και πολύ ρομαντικής ταβέρνας στα Καμίνια του Πειραιά. Πειραιωτάκι και ΠαλαιοΚοκκινιώτης.
Που τον θυμήθηκα; Από ένα τραγουδι που ερμήνευσε και κυκλοφόρησε πριν μερικές εβδομάδες. Μου φάνηκε πολύ καλό (συνθέτης ο πολυαγαπημένος μου, Παντελής Θαλασσινός) και το παρουσιάζω, μαζί με κάποιες αναφορές και στην υπόλοιπη καλλιτεχνική του παρουσία. Ανακαλύψτε τον!!!

Αλέξανδρος Τσώτσης
Η Λευτεριά σου

Η λευτεριά σου είναι αγέρας που σφυρίζει
κι η μοναξιά ένα τραγούδι στη βροχή
Και η γη ποτέ δεν σταματάει να γυρίζει
μα εγώ για σένα απόψε κάνω προσευχή

Να μη χαθείς μες στην ομίχλη και τη σκόνη
μες στην σκουριά που αφήνει πίσω ο καιρός
να βγεις φεγγάρι στ ‘ουρανού σου το μπαλκόνι
να γιάνει η νύχτα να ‘ ναι ο πόνος αδερφός

Η λευτεριά σου είναι θάλασσα και δάκρυ
κύμα που άναψε και σκέπασε τη γη
Μ’ ένα φθινόπωρο στης άνοιξης την άκρη
ξανά ν ‘ανοίγεις την παλιά μου την πληγή

Να μη χαθείς μες στην ομίχλη και τη σκόνη
μες στην σκουριά που αφήνει πίσω ο καιρός
να βγεις φεγγάρι στ’ ουρανού σου το μπαλκόνι
να γιάνει η νύχτα να ‘ ναι ο πόνος αδερφός

Στίχοι: Γιώργος Δ. Μπίμης
Μουσική: Παντελής Θαλασσινός
Ερμηνεία: Αλέξανδρος Τσώτσης
"Η Λευτεριά Σου"


Ένα ολοκαίνουργιο όμορφο τραγούδι ξεκίνησε αυτές τις μέρες το ταξίδι του. Τους στίχους έγραψε ο ποιητής Γιώργος Δ. Μπίμης και τη μουσική ο Παντελής Θαλασσινός. Ερμηνεύει ο Αλέξανδρος Τσώτσης.

Πηγή:


ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
«Συνέβη
σε Χάλκινη Άμμο»


Το «Συνέβη σε Χάλκινη Άμμο» είναι το ένατο έργο του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα και ηθοποιού Στέφανου Κακαβούλη (Παιδιά του πατρός, ΒΕΝΤ), που ανεβαίνει σε αθηναϊκή σκηνή. Πραγματεύεται την ερωτική σχέση μεταξύ δύο αντρών που υπηρέτησαν μαζί στο στρατό έχοντας ο ένας για τον άλλον συναισθήματα που δεν εκδηλώθηκαν ποτέ στη διάρκεια της θητείας. Μετά χάνονται. Ο ένας κάνει οικογένεια ακολουθώντας μια ετεροφιλόφυλη ζωή ενώ ο άλλος μια συνειδητά ομοφυλόφιλη. Συναντώνται μετά από 15 χρόνια και τα συναισθήματα αυτά που έχουν μεγεθυνθεί μέσα τους βρίσκουν τώρα ευκαιρία να εκφραστούν επηρεάζοντας δραστικά τη μέχρι τώρα ζωή τους.
Ο Α και ο Β – εσκεμμένα ο συγγραφέας δεν τους δίνει συγκεκριμένα ονόματα – θα μπορούσαν να είναι δύο οποιοιδήποτε άνθρωποι που για λόγους κοινωνικούς, προκαταλήψεων, ανασφαλειών θα ήταν δύσκολο να είναι μαζί. Τα κοινωνικά «πρέπει», οι φόβοι της αποδοχής, η ανάγκη να ζήσουμε τον έρωτα με όποιο κόστος, οι ενοχές, οι δεύτερες ευκαιρίες που πρέπει να αρπάζουμε είναι θέματα που αφορούν όλους μας και μας αγγίζουν βαθιά μέσα μας.
Σκοπός του συγγραφέα και κατά προέκταση της παράστασης είναι επίσης να τονιστεί η φυσιολογικότητα μιας τέτοιας σχέσης χωρίς στοιχεία περιθωρίου ή κατάρας και ακροτήτων όπως έχουμε συνηθίσει να μας παρουσιάζεται στη σκηνή τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας τρόπος αυτός να αφομοιωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την κοινωνία τέτοιου είδους σχέσεις.

Πηγή: PassionTheater.gr

«Οινομαγειρείο Η Ζωοδόχος Πηγή»

Τη ζεστασιά του γνώριμου, του αυθεντικού μπορεί κανείς να τη νιώσει μόνο όταν υπάρχει πραγματική συνέχεια. Όπως συμβαίνει στο «Οινομαγειρείο Η Ζωοδόχος Πηγή» στα Καμίνια. Ένα κουτούκι, με μικρή σάλα και χαμηλό φωτισμό, με κλασικά τραπέζια και καρέκλες ταβέρνας και με κάποιες ελάχιστες διακοσμητικές πινελιές, όπως το κάθετα τοποθετημένο τραπέζι στο πατάρι που μοιάζει να αιωρείται έλκοντας πάνω του πιάτα με ζωγραφιές και μοτίβα. Η ίδια προσέγγιση υπάρχει και στα μαγειρέματα. Γιατί έτσι όπως ο χώρος διατηρεί ακέραιη την ταυτότητά του, το ίδιο ισχύει και για τη κουζίνα, όπου ετοιμάζονται παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

Το μαγαζί βρίσκεται εδώ, στο ίδιο σημείο από το 1944, τότε που άνοιξε η μπακαλοταβέρνα του Λάμπρου. Όσπρια, τυριά και σαλάμια πουλούσε το μπακάλικο που έφτιαχνε και τη δική του ρετσίνα παίρνοντας πρώτη ύλη από τα Μεσόγεια.
O Αλέξανδρος Τσώτσης μαζί με τον αδερφό του Κώστα, ανέλαβαν το οινομαγειρείο από το 2000. O Αλέξανδρος είναι ηθοποιός (Θέατρο Τέχνης) και μάγειρας ταυτόχρονα. Καλλιτεχνική και η φλέβα του Κώστα που ασχολείται με τη μουσική. Δεν είναι τυχαίο που τόση ώρα ακούγονται από τα ηχεία μεθυστικές αρμένικες και τούρκικες μελωδίες, ενώ κάποιο βράδυ μπορεί τα παιδιά και οι φίλοι τους να πιάσουν τις κιθάρες και το τραγούδι.
Πηγή: Popaganda.gr

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου.
Αχιλλέας

Μάνος Χατζιδάκις - "Το Βαλς των Χαμένων Ονείρων"

Από την ταινία: «Χαμένα όνειρα» 1961 του Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Αντιγόνη Βαλάκου.

Σκοτεινά Πάθη

Δεν πολεμούμε τα σκοτεινά μας πάθη με νηφάλια, αναιμικιά, ουδέτερη, πάνω από τα πάθη αρετή. Παρά με άλλα σφοδρότερα πάθη. Αφήνουμε τη θύρα μας ανοιχτή στην αμαρτία.
Δε βουλώνουμε τ' αφτιά μας να μην ακούσουμε τις Σειρήνες. Δε δενόμαστε από φόβο στο κατάρτι μιας μεγάλης Ιδέας, μήτε παρατούμε το καράβι και χανόμαστε γρικώντας, φιλώντας τίς Σειρήνες.
Παρά εξακολουθούμε την πορεία μας, αρπάζουμε και ρίχνουμε τις Σειρήνες στο καράβι μας και ταξιδεύουν κι αυτές μαζί μας.

"Ασκητική" - Νίκος Καζαντζάκης

Back to TOP  

Back to TOP